Spoorpark Tilburg is een park voor mens én natuur. Het grootste burgerinitiatief in de Benelux realiseerde op het voormalige van Gend & Loos terrein een stadspark van allure. Het hart van de stad heeft een groene long gekregen waar dagelijks vele inwoners sporten, ontspannen, spelen en werken.
‘Bomen moeten minstens 100 jaar oud kunnen worden’ zegt Esther Kruit in een gesprek over het park. Zij was als landschapsarchitecte lid van het ontwerpteam en nauw betrokken bij het ontwerpproces. . ‘Het leuke aan een burgerinitiatief is dat alle kwartiermakers hun eigen inbreng in ideeën, realisatie en exploitatie hebben. Je hoeft dan niet meer te zoeken naar de invulling van het park, naar wie het gaat gebruiken. Die mensen zitten bij je aan tafel. Daar doe je het voor. We hebben bewust een park willen ontwerpen met ruimte voor natuurontwikkeling. Met een structuur die toekomstbestendig is en de identiteit heeft van deze tijd. En het grootste cadeautje is het intensieve gebruik.’ vertelt ze enthousiast.
Niet alleen de toekomst, ook het verleden heeft een plek gekregen. Door de jaren heen was op het oude rangeerterrein al een stukje stadsnatuur ontstaan. Natuur, die meegenomen werd in het ontwerp en wat voor Ronald Kusters, van Brouwers Groenaannemers een kroon op het werk was. Voor Ronald is het Spoorpark zoveel meer dan een groenproject dat hij mocht uitvoeren. Het park heeft voor hem een speciale betekenis die verleden en toekomst met elkaar verbindt. ‘Als klein jongetje speelde ik op dit terrein. In mijn plan van aanpak’ was het voor mij dan ook belangrijk om er in op te nemen hoe je omgaat met deze ecologische waarde in de toekomst. Ik heb daar mijn eigen jeugdherinneringen en kennis in meegenomen. Nu is cirkel is rond. Ik ben nu een vaste gast. Mijn kinderen kunnen hier lekker spelen. En ik hoop ooit in de toekomst hier ook met mijn kleinkinderen te lopen. Het park ligt er voor de eeuwigheid.’
Lees hier het hele artikel met daarin het gesprek met Esther Kruit over haar visie en het gesprek met Ronald Kusters over het borgen van ecologische waarde.