De hoogste naaldboom ter wereld groeit aan de Noord-Amerikaanse, vochtige westkust. Het is een kustsequoia - Sequoia sempervirens van 115,55 meter hoog met de bijnaam ‘Hyperion’. De hoogste gemeten loofboom op aarde is een Australische bergeucalyptus - Eucalyptus regnans, met een hoogte van 101 meter.
Bij het meten van de dikste boom ter wereld wordt tegenwoordig uitgegaan van de doorsnede van de boom. Daarmee behalen bomen met holle ruimtes, bomen met grote luchtwortels en meerstammige bomen de titel ‘dikste boom’ niet meer. Een Mexicaanse cipres - Taxodium mucronatum in het dorpje Santa Maria del Tule is met een diameter van 11,62 meter en een omtrek van 36,2 meter wél de dikste ter wereld. Lange tijd geloofde men niet dat de cipres één boom was, maar DNA- onderzoek toonde aan dat dit wel het geval is.
De grootste boom, gemeten naar volume, is de mammoetboom - Sequoiadendron giganteum met de bijnaam ‘General Sherman’ in het Californische Sequoia & Kings Canyon National Park. Deze reus heeft op anderhalve meter een stamomtrek van 24,10 meter. Zijn massa is geschat op zo’n 2.000 ton.
De oudste nog levende boom is een spar in het Zweedse district Delarna. Koolstofonderzoek heeft uitgewezen dat deze boom maar liefst 9.550 jaar oud is. De hoogte is slechts 4,5 meter door de barre weersomstandigheden waarin deze boom groeit. In koude periodes sterft het bovengrondse deel af, het wortelstelsel blijft echter leven en dat is bijna 10.000 jaren oud.