De bijzondere bastkleuren van de regenboog eucalyptus worden veroorzaakt door het voortdurend afbladderen van de schors. De felgroene onderbast komt bloot te liggen en rijpt af, eerst naar blauw, dan paars en rood, en tenslotte naar oranje en bruin.
De regenboog eucalyptus is een groenblijvende boom die tot wel 75 meter hoogte kan groeien. De bast is niet het enige opvallende kenmerk, ook de bloei is prachtig. Grote trossen witte bloemen tooien de gehele kroon, een feestmaal voor bijen. De boom is een tropische soort afkomstig uit de Filipijnen, die gedijt in natte regenwouden. Hij verdraagt geen enkele vorst, het blad sterft al af bij 10º Celsius, de gehele boom sterft bij -2º Celsius. Daarmee is de regenboog eucalyptus geen geschikte soort voor onze regio, de groei begint pas bij klimaatzone 10 en hoger. En mocht men het toch willen proberen, bijvoorbeeld als uit de kluiten gewassen kamerplant, dan geeft de bast helaas niet het kleurrijke patroon dat hij in zijn natuurlijke habitat heeft.
De regenboog eucalyptus wordt voornamelijk geteeld voor de productie van papier, het is de snelst groeiende bosbouwboom. In 1948 werd de eerste plantage voor deze reuzen opgestart, nu wordt de soort overal in de tropen gekweekt. In moerassige gebieden in Afrika plant men de soort aan om malaria tegen te gaan. De bomen verbruiken zoveel water dat de moerassen droger worden en muggen daardoor veel minder water voor hun eitjes en larven beschikbaar hebben.