Hoge temperaturen, droogte en sterke zonnestraling… Door klimaatveranderingen en extreem warme zomers met temperaturen boven de 35°C hebben meer en meer bomen last van stamverbranding. Gezien die steeds extremere zomers en de zichtbare gevolgen daarvan, adviseren we na iedere aanplant iets tegen bastverbranding te doen om kostbare bomen – en de investering – te beschermen.
De warmere en drogere voorjaars- en zomerperiodes van de afgelopen jaren, in combinatie met droogtestress en een felle brandende zon op de stammen met een dunne bast, zorgen voor afsterving van het bastweefsel. Bomen lopen vooral bastverbranding op tussen 15.00 uur en 17.00 uur, wanneer de zon later in de middag in het zuidwesten staat op kompasrichting 235-245 graden. Vaak is deze bastverbranding het eerste jaar nog niet waar te nemen. Zodra de diktegroei van de boom plaatsvindt (medio september) of wanneer de sapstroom in het volgende jaar op gang komt, zal men langzaam aan de zuidwestzijde van de boom een vergrijzing/verkleuring op de stam waarnemen. Na enkele weken zal de bast openscheuren vanaf de stamvoet tot ongeveer 1,5 tot 2 meter hoogte. Enkele keren vindt de bastverbranding ook plaats hoger in de kroon, maar altijd op plaatsen waar het blad van de boom geen schaduw of verkoelend effect door verdamping biedt op de stam.
Bomen beschermen
Bomen met een dunne bast waaronder Acer, Alnus, Carpinus, Fagus en Tilia lopen het meeste risico op beschadiging door bastverbranding en dienen na aanplant goed beschermd te worden. Hoe?
- Droogtestress voorkomen door goed verplante bomen aan te schaffen
- Zorgen voor een goed voorbereide plantlocatie zonder verdichte lagen, waarbij het aanwezige stabiele humuspercentage minimaal 1% moet zijn en op pijl wordt gehouden, maar liefst wordt verbeterd.
- Geplante en verplante bomen dienen de eerste drie jaar in de juiste frequentie water te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gescheiden automatisch beregeningssysteem waarmee de bomen en solitairen ieder individueel via druppelbevloeiing bewaterd worden. Gras, siergrassen en vaste planten kunnen door middel van een sproeier beregend worden.
- De stammen van de bomen aan de zuidwestzijde beschermen door middel van het aanbrengen van stamreflectie, zoals witte kalk op lutum-basis of ARBO-FLEX©. Of een transparante stambescherming aanbrengen die zorgt dat er koeling plaatsvindt door het verkoelend effect van wind. Wij adviseren het gebruik van rietmatten, kokosmatten of bamboematten. HEDENDAAGS RADEN WIJ TEN STRENGSTE AF: om de stammen met jute in te wikkelen. Met jute wordt de stam wel beschermd tegen de instraling van de zon, maar vindt door het inwikkelen weinig tot geen verkoelend effect plaats, met grote nadolge gevolgen van dien.
Bent u nog op zoek naar materiaal om bomen te beschermen, vraag dan bij onze groenspecialisten naar de mogelijkheden.
Klimaatbestendig ontwerpen
In een klimaatbestendig ontwerp van de buitenruimte is het voorkomen van zonnebrandschade aan bomen een aspect om rekening mee te houden. Dit kan door de juiste boom op de juiste plaats toe te passen. En door zeer hoge kroonhoogtes (+ 220 cm) te voorkomen bij jonge tot semi-jonge laanbomen met een relatief dunne bast. Om problemen te voorkomen, kan het zinvol zijn om bomen die gevoelig zijn voor beschadiging niet op het zuidwesten te plaatsen, beveerd te laten of in de schaduw van andere beplanting of bebouwing te planten.
Heeft u vragen of wilt u advies betreffende uw project, dan staan onze groenspecialisten graag voor u klaar.