''Een goed ontworpen tuin laat het gevoel van de plek zien''.
Besloten tussen de bebouwing ligt, nabij het centrum van een Vlaamse provinciestad, een groene oase. Het ontwerp van dit privédomein kenmerkt zich door het subtiele lijnenspel waardoor groen, water en bebouwing ongemerkt in elkaar over gaan. Een wandeling voelt hierdoor gastvrij en natuurlijk aan. Door de toepassing van vrijwel volwassen bomen en grote meerstamiggen solitaire bomen werd dit gevoel al gerealiseerd bij aanleg. De bomen hebben een doorleefd karakter en sluiten zo naadloos aan bij de bebouwing. Een wandelpad, dat uitnodigt tot ontdekking van het domein, verbindt de tuinthema’s. Om rust te creëren is het middendeel van het domein bewust open gehouden. De strak geknipte taxusvormen geeft het oog een houvast en dragen bij om volledig ondergedompeld te raken in deze groene oase. Nergens is een harde erfgrens waar te nemen waardoor, subtiel met groen, de tuin een natuurlijke overgang met de omgeving heeft. Strategisch door het gehele ontwerp geplaatste sculpturen maken de rondwandeling afwisselend.
Bij de totstandkoming van het beplantingsplan is met nadruk gelet op het creëren van een lange bloeiboog. Hierdoor zijn er voor een groot deel van het jaar bloemen aanwezig en kunnen de insecten pollen en nectar vinden. Dit vergroot de bijdrage aan de biodiversiteit op het domein. In de vroege lente, vanaf medio januari, bloeien de eerste toverhazelaars, met in de boomspiegel een pallet aan voorjaarsbloeiers zoals winterakonieten, krokussen, sneeuwklokjes en later wilde narcissen. De kracht zit hem hier in de massa van bloemen en kleur. Vanaf de maand mei voeren de kleuren roze en wit de boventoon door de bloei van de verschillende soorten sierkersen. De zomermaanden kenmerkt zich door rust van groen in overvloed. Een uitbundige bloei van de bloemenborders waar een afwisselende prairie-achtige beplanting geeft een fraai evenwicht heeft met het groen van de houtige gewassen. De grassen en rozen bloeien in overvloed en luiden tevens het begin van de herfst in gevolgd door een echte ‘Indian Summer’ waar de Zelkova serrata, Nyssa sylvatica, en Acer freemanii toe bijdragen. De felrode, oranje en gele kleuren worden geblust door de wit/roze kleur van de bast van de Betula nigra. In de donkere wintermaanden weerspiegelt de grote vijver, in het hart van het domein, veel licht op het kale silhouet van de bomen. Opvallend is dan de goed gekozen omzoming van het terrein met bomen als Quercus robur, Q. cerris, Ulmus glabra en lindesoorten als Tilia cordata ‘Greenspire’.
De grote lijnen van het beplantingsconcept, met een duidelijke visie naar diversiteit werd door de landschapsarchitect bepaald. De opdrachtgevers van het project hebben zich, samen met de landschapsarchitect, verder laten inspireren en informeren op de boomkwekerij. Per deel van het ontwerp is vooraf een sfeer bepaalt en het type boom wat daarbij past. Al lopende langs de rijen met bomen kwam de uiteindelijke invulling van het beplantingsplan tot stand. Voor de tuinkamer aan het buitenhuis werd een vrolijke bontbladige Acer negundo ‘Variegata’ uitgezocht welke in kleurscharkering overeenkomstig is met de waterfontein. De zuiver witte bloemen van de Prunus x yedoensis krijgen in het voorjaar extra kracht door het achterliggende rode pannendak van de garage. Langs de buitenzoom van het domein is gekozen voor bomen die een gesloten kroon hebben en lang door het seizoen heen hun blad dragen. Zo hebben de bewoners van de omliggende panden een mooi vol groen uitzicht. Soorten als Liriodendron tulipifera, Taxus baccata en Liquidambar styraciflua zijn hier specifiek voor gekozen. De lange slanke bomen die werden gevonden op de kwekerij paste precies in het gewenste beeld.