''Sinds de oplevering is dit nieuwe stukje stad, geheel terecht, erg populair geworden''
Coolhaven, Rotterdam is een woonwijk in het westelijke deel van de stad gekenmerkt door de ligging aan het water en in de nabijheid van het stadscentrum. Het nieuwproject Little-C is onderdeel hiervan en combineert wonen, werken en recreëren. Het schilderachtige uitzicht op de haven en de directe blik op de Euromast draagt bij aan de identiteit van het project. Het is een opmerkelijke rustige plek midden in de stad, waardoor het in korte tijd een populaire plek is geworden.
Bomen bepalen het beeld
De opzet van LittleC is een verdichte woonwijk, zo ingericht dat bewoners elkaar regelmatig ontmoeten. Hierdoor speelt het landschapsontwerp en de architectuur van de gebouwen een cruciale rol welke je niet los van elkaar kunt zien. De openbare ruimte tussen de gebouwen is integraal ontworpen en sluit zo in materiaal, kleurgebruik en industriële-look aan bij de gebouwen. Daarbij is van het begin af aan ingezet op de toepassing van veel openbaar groen, om de wijk een besloten en aangenaam karakter te geven. De basisopzet van de wijk met stegen, pleinen en doorgangen biedt hiervoor een goede basis. De groene uitstraling van de wijk wordt onderstreept met de aanplant van een groot formaat meerstammige bomen waardoor de woongebouwen bij oplevering al direct in een volwassen groene omgeving stonden.
Ook aan vergroening van de gevels is gedacht, door toepassing van veel klimplanten worden grote baksteenvolumes doorbroken. Met een gebalanceerde afwisseling tussen vaste planten, bloembollen en heesters is jaarrond een afwisselend beeld gecreëerd. De keuze voor groot formaat groen werd goed ingevuld met boomsoorten als Fraxinus ornus, Koelreuteria paniculata, Cornus controversa, Populus alba en Tilia cordata bomen. Dit groen zorgt niet alleen voor een besloten, intiem, karakter van de nieuwbouw, het helpt het hitte-eilandeffect tegengaan en draagt bij aan een goede akoestiek.
Doordachte keuze in beplanting
De toepassing van uitgekiende materialen in de buitenruimte met een stoere, industriële uitstraling vroegen ook om een doordachte keuze in beplanting. Beton, Cortenstaal en hergebruikte klinkers domineren de sfeer van de buitenruimte. Een overdaad aan beplanting op het maaiveld langs en aan de gevels, tussen de gebouwen en op de dakterrassen vormt een mooi contrast met de harde materialen. Het kleurenschema van de harde materialen is bewust gekozen, stalen loopbruggen, balkons en grote raampartijen met brede raamlijsten zijn uitgevoerd in zwart. De cortenstalen beplantingsvakken hebben de gebruikelijke roodbruine roestkleur, welke goed aansluit op de gekozen baksteen in de gevels. Doorslaggevend voor de soortkeuze was de hittetolerantie en de aansluiting bij de lokale biodiversiteit. Zo zijn er zeventien verschillende soorten inheemse bomen aangeplant welke de soortenrijkdom aan insecten stimuleren. Naar de waterkant toe is, niet zoals gebruikelijk een talud maar een subtiel gradiënt aangebracht waardoor soorten makkelijk kunnen migreren.
Sinds de oplevering is dit nieuwe stukje stad, geheel terecht, erg populair geworden. Vanaf de oplevering voelt het gebied gastvrij, toegankelijk en ruim aan en verbindt verschillende stadsdelen op een vloeiende manier met elkaar.