"De buurt is klimaatadaptief gemaakt en vergroend op aanvraag van de omgeving, een voornemen dat bij de gemeente ook al langer speelde"
De Hans de Riestraat in Alkmaar is een goed voorbeeld van hoe een versteende buurt kan transformeren naar een groene, klimaatadaptieve en biodiverse omgeving. Dit project kwam tot stand door de gezamenlijke inspanning van bewoners, de gemeente Alkmaar en Stadswerk072 en laat zien hoe stedelijke vergroening effectief kan worden toegepast.
Bewonersinitiatief
Het vergroenen van de Hans de Riestraat begon als een initiatief van de inwoners zelf. Zij dienden een verzoek in om hun versteende omgeving te transformeren naar een groenere en aangenamere plek. "De buurt is klimaatadaptief gemaakt en vergroend op aanvraag van de omgeving, een voornemen dat bij de gemeente ook al langer speelde," aldus Paul Weidema, Senior Projectleider bij Stadswerk072.
Het ontwerp speelt in op de principes van blauw-groen, waarbij regenwater op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. In de straat werden 23 kolken verwijderd, met als gevolg dat regenwater middels nieuw aangelegde wadi’s langzaam in de bodem kan infiltreren en beplanting ook in droge periodes voorzien blijft van voldoende vocht. Ook zijn 19 regenpijpen in overleg met bewoners afgekoppeld van het riool. Het hemelwater wordt middels speciale straattegels naar de wadi’s begeleid.
Divers en innovatief groenontwerp
Wat het ontwerp van de Hans de Riestraat bijzonder maakt, is de toepassing van een grote diversiteit aan bomen en planten. Voor de biodiversiteit is bewust gekozen voor een mix van meerstammige en hoogstammige bomen, wat niet alleen visuele variatie biedt, maar ook verschillende habitats creëert voor vogels, insecten en andere dieren. De in totaal 33 bomen zijn geselecteerd in samenspraak met en geleverd door Boomkwekerij Ebben.
Naast de bomen zijn vogelbosjes met besdragende heesters toegevoegd, evenals vaste planten die volledig SKAL-gecertificeerd zijn. Bloembollen, kruidenmixen en inheemse wilde bloemenmatten zorgen voor een steeds veranderend kleurenspel gedurende het jaar. Langs de oevers van het water is gekozen voor Aquaroll-beplanting, wat de biodiversiteit in en rond het water verder versterkt. "Wat betreft de bomen zijn er voor de biodiversiteit veel verschillende soorten toegepast. Variërend in meerstambomen en hoogstambomen," aldus Weidema.
Samenwerking met Boomkwekerij Ebben
De keuze voor Boomkwekerij Ebben was een bewuste. De bomen die Ebben levert, voldoen aan de hoge eisen van kwaliteit en uitstraling die dit project vereiste. Voorafgaand aan de levering zijn de bomen zorgvuldig geselecteerd op de kwekerij, waarbij ook werd meegedacht over de boomsoorten die het beste pasten bij het ontwerp en de omgeving. "Ebben voldoet op gebied van meerstammige bomen aan de kwaliteit, wens en het beeld wat wij hebben bij een meerstammige boom," aldus Weidema. Deze samenwerking resulteerde in een goed afgestemde groenvoorziening die past bij het karakter van de Hans de Riestraat.
Een bekroond project
Het succes van de vergroening van de Hans de Riestraat bleef niet onopgemerkt. Het project werd uitgeroepen tot de Nederlandse winnaar van de Green Cities Europe Award 2024, een prestigieuze erkenning voor innovatieve groenprojecten in stedelijke gebieden. Daarnaast is het project gecertificeerd door NL Greenlabel, wat onderstreept dat duurzaamheid en ecologische waarde centraal stonden in de realisatie.
Inspiratiebron
De Hans de Riestraat is niet alleen een voorbeeld van wat mogelijk is binnen een bestaande wijk, maar ook een inspiratiebron voor toekomstige blauw-groene projecten. Het laat zien hoe samenwerking tussen bewoners, overheid en leveranciers kan leiden tot een leefbare, veerkrachtige en groene omgeving.
Beeldmateriaal aangeleverd door Stadswerk072