Corylus colurna (Turkse boomhazelaar) is een grote, bladverliezende boom met een brede eironde kroon, zoals een Tilia. Hij wordt twintig tot vijfentwintig meter hoog met een breedte van tien tot twaalf meter. Van nature is de Turkse boomhazelaar vooral een hoogstamboom, maar hij kan ook een karakteristieke meerstammige worden. Oudere bomen krijgen een opener en breder bladerdak, waardoor de eironde kroon veel grilliger wordt. De boom komt van nature voor in Oost-Europa, de Balkan, Klein-Azië en Centraal-Azië. Hij groeit meestal in arme, droge, rotsachtige bossen, samen met onder andere Carpinus orientalis, Ostrya carpinifolia en Tilia tomentosa. Corylus colurna werd beschreven door de Zweedse botanicus Carl Linneus in 1753.
De groene en wasachtige bladeren van Corylus colurna zijn ovaal, met gekartelde randen en de bleke onderkant is bedekt met zachte haren. De bladeren kunnen in de herfst prachtig botergeel verkleuren en uiteindelijk een geel tapijt onder de boom vormen. De gele mannelijke katjes openen in de late winter, wat een welkom vrolijk gezicht is na de donkere wintermaanden. De vrouwelijke bloemen zijn klein en onbeduidend en ontwikkelen 4-6 nootjes in een bolster met lange schubben. De decoratief schilferende, lichtbruine schors van de Turkse hazelaar is kurkachtig met ondiepe spleten. Het bladerdak is dicht en biedt naast een habitat ook voedsel voor vogels en eekhoorns in de herfst en stuifmeel en nectar voor insecten in het voorjaar.
De Turkse hazelaar is een waardevolle boom, geschikt voor warme en droge omstandigheden, in grotere tuinen en parken. Corylus colurna wordt ook gebruikt als straatboom, waarbij de straat breed genoeg moet zijn voor de uiteindelijke grootte van de kroon. De Turkse hazelaar geniet zelfs van zomerhitte en is bestand tegen zeer extreme omstandigheden. De boom kan goed tegen zware snoei en reageert daar krachtig op, maar het hout is broos. Het hout is relatief zacht, maar de boom kan zeer oud worden. Corylus colurna verlangt een goed doorlatende, liefst kalkrijke bodem en kan absoluut niet tegen wateroverlast.