Davidia involucrata (zakdoekenboom, vaantjesboom) komt van oorsprong uit China, maar wordt daar bedreigd door verlies aan leefomgeving. De soort groeit daar in bossen met onder andere Acer palmatum, Cercidiphyllum japonicum en Cornus controversa. Davidia involucrata is vernoemd naar pater Armand David, die hem in 1869 ontdekte en beschreef. De zakdoekenboom bereikt in de natuur een hoogte van ongeveer twintig meter, in cultuur blijft dit beperkt tot twaalf à vijftien meter hoog. De negen tot twaalf meter brede kroonvorm lijkt op die van de Tilia’s; breed piramidaal tot op latere leeftijd breed eirond tot rond.
Eind mei, begin juni is de zakdoekenboom een echte blikvanger met zijn opvallende, talrijke bloei. De kleine, geurende bloemen zitten in roodviolette, bolvormige bloemhoofdjes aan een ongeveer zes centimeter lange steel. De aandacht wordt echter getrokken door de twee stralend witte schutbladen van twintig centimeter lang, die boven de bloeiwijze staan en lijken op zakdoekjes of vaantjes. Na de bloei draagt de boom eveneens opvallende, grote, geelbruine steenvruchten. Het hartvormige, getande blad ontluikt bronskleurig en verkleurt naar groen in de zomer. In tegenstelling tot Davidia involucrata var. vilmoriniana is het blad van Davidia involucrata aan de onderzijde behaard, waardoor het bijna wit lijkt. In het najaar varieert het herfstblad in kleur van donkergroen, roodpaars tot bruin, maar nooit heel spectaculair. De zakdoekenboom heeft een aantrekkelijke bruine, afbladderende bast met een oranje onderschors en kale, roodbruine twijgen.
Davidia involucrata verdraagt wind maar dient beschut te worden geplant, omdat hij gevoelig is voor late nachtvorst. De boom is uitsluitend geschikt voor toepassing in voedselrijke en vochthoudende grond, op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats. Zo gedijt de zakdoekenboom bijvoorbeeld erg goed in grote tuinen en parken. Van nature groeit de soort meerstammig en is dan ook op zijn mooist, maar de boom is ook als hoogstam te kweken. Davidia involucrata geeft pas bloemen op latere leeftijd.